Кое ide/редактор ползвате?

Прехвърли на Неовим и слагай Telescope
Огромно мерси за Telescope. За мен беше голяма пречка именно работата с файлове (търсене, отваряне). Има плъгини за file tree, но все пак си е доста неинтуитивно и бавно, а с телескопа направо се родих.

Мен ме устройва , защо трябва да е мит? :unsure:
Защото ми изглежда малко по-изостанало от останалите, но може да е само мое внушение това. Ползвал съм го преди много време, когато беше топ заедно с Еклипса, но после поразгледах други, по-адванс ми се видяха, и го оставих. За това съм на това мнение. Може да съм в грешка де.

Ако вземем предвид факта, че до преди 1 година работех единствено с Notepad++ , то за мен си е ОК:ROFLMAO:

Ако вземем предвид факта, че до преди 1 година работех единствено с Notepad++ , то за мен си е ОК:ROFLMAO:
Аа, ти такъв ъпгрейд си направил. :) Сега е момента да го сравниш с другите на пазара. :) Мисля, че ще намериш разлика.

Виж файлът 351

Виж файлът 352

Не знам, много мемета има по случая. А отделно веднъж на един не много мощен комп го стартирах, докато зареди всичко, мъка голяма беше. :) Има нещо, щом целия дев свят се базика с това. :)
Е, те кво искат, за 10 секунди да ти инициализира проекта с 10 модула и 2к класа? ^^
При мен от стартирането на Android Studio, през създаването на нов проект, до стартирането на емулатора са 2 минути и 10 секунди. Имай предвид, че Gradle си тегли библиотеките, така че скоростта на интернета също е от значение.

Е, те кво искат, за 10 секунди да ти инициализира проекта с 10 модула и 2к класа? ^^
При мен от стартирането на Android Studio, през създаването на нов проект, до стартирането на емулатора са 2 минути и 10 секунди. Имай предвид, че Gradle си тегли библиотеките, така че скоростта на интернета също е от значение.
Чак за 10 секунди, не но не знам да се нарежда измежду най-бързите. То не казано, че е с толкова тежък проект все пак. Нещо малко си мислех, че е достатъчно да го замисли. Имал съм го само веднъж инсталирано, като го проучвах, но не ми направи тогава нещо по-различно, да не удря като другите, малко зацикля докато си зареди всичките модули и библиотеки, но не е било нещо дразнещо. Може би при отваряне на някой проект ще е друго. ;)

Огромно мерси за Telescope. За мен беше голяма пречка именно работата с файлове (търсене, отваряне). Има плъгини за file tree, но все пак си е доста неинтуитивно и бавно, а с телескопа направо се родих.
Супер бърз е да. Писан е от създателя на Неовим.
И може да се настрой за много неща, не само търсене и отваряне.

Много са ми странни тези крайни мнения на заклетите фенове на тъмните теми :D

В добре осветено помещение почти винаги предпочитам светлата (за IDE). С тъмната трябва да насилвам яркостта на екрана на 100%, и пак се дзверя :D
Иначе съм опитвал и терминал с бял фон/черни букви, ноо така и не свикнах, карам си на черния.

И аз съм със светла тема.

Имало хора със светли теми. Не ме разбирайте погрешно, аз нямам никакво мнение за едните и за другите, ползвам и двете, фен съм повече на тъмните теми, но гледам, че доста хора го намират забавно и си правят мемета с това. :)

На бяла стая, който свети цялата, няма как да лепнеш черен скин, направо ще си прецакаш очите за има няма няколко часа. Все едно си гледал електрожен. :)

Въпрос на физическа среда е цвета на програмата и въобще като цяло.

Ако се работи в тъмна среда > тъмно иде
Ако се работи в светло помещение > светло иде

А аз да питам, някой въобще ползва ли IDE си със светла тема? :) Знам, че има такива хора, но да видя измежду нас дали има. :)

Виж файлът 355

Аз по едно време на втория lockdown почнах да ползвам светла тема, защото често кодих от двора ми и не виждах нищо от слънцето на черната тема :D Но сега пак се върнах към the dark side.. В офиса рядко пускаме лампите с нашето работно време до 4:30..

Въпрос на физическа среда е цвета на програмата и въобще като цяло.

Ако се работи в тъмна среда > тъмно иде
Ако се работи в светло помещение > светло иде
Да, много правилно. За това сложихме и една тъмна тема на форума. Знам, че предимно нощем, след работно време, когато някой иска да отпусне пред телефона или компа, и отвори форума да си попише и полафи, няма да му изтичат очите на светлата тема.

Аз по едно време на втория lockdown почнах да ползвам светла тема, защото често кодих от двора ми и не виждах нищо от слънцето на черната тема :D Но сега пак се върнах към the dark side.. В офиса рядко пускаме лампите с нашето работно време до 4:30..
Да, на двора с черна тема си е направо самоубийство да седнеш. Зависи много от средата и времето. Работите от 9:00 до 16:30 ч. Яко. :)

Един колега си игра и подкара IDE-like съпорт за js/css/html в neovim. Толкова се впечатлих, че реших да дам втори шанс. За няма и час подкарах LazyVim (в neovim) със зареден java проект с работеща компилация/грешки, Go to definition/usages и навигация по файловете (може би ползва телескоп, не съм проверил кой плъгин го прави).

При това с практически нулева конфигурация. Не съм писал нито един конфиг ред.
Трябваше само да викна :LazyExtras и да дам install на джавешкия езиков пакет.

Така че, I'm sold. Остава да свикна с някои от новите key bindingи, ама има включен 'which key' плъгин, който ти изкарва в прозорче възможните действия, когато тръгнеш да изпълняваш key binding. Например, space + g (g като git) изкарва1729286409688.png
така че докато науча, че има "(g)it прозорец", "(l)og" и "(s)tatus", имам подсказка.
След това вече си пиша space+gs и директно ми вади прозорец с гит статуса, в който с vim клавиши прескачам между списъка с променените файлове и виждам разликите.

Предстои да видим откъм употреба как ще се държи и дали ще ми липсва нещо от Intellij. Вероятно ще се връщам в него за пускане на тестове. Иначе например lazygit - TUI фронтенд за git който lazyvim ползва - изглежда доста по-streamlined за работа (за клавиатурджии поне), отколкото git прозорчето на IntelliJ, което без мишка не е много използваемо.

Прехвърли на Неовим и слагай Telescope. Настройваш интегрирания LSP, treesitter и още няколко и навигацията става по-лесна.

Един колега си игра и подкара IDE-like съпорт за js/css/html в neovim. Толкова се впечатлих, че реших да дам втори шанс. За няма и час подкарах LazyVim (в neovim) със зареден java проект с работеща компилация/грешки, Go to definition/usages и навигация по файловете (може би ползва телескоп, не съм проверил кой плъгин го прави).

При това с практически нулева конфигурация. Не съм писал нито един конфиг ред.
Трябваше само да викна :LazyExtras и да дам install на джавешкия езиков пакет.

Така че, I'm sold. Остава да свикна с някои от новите key bindingи, ама има включен 'which key' плъгин, който ти изкарва в прозорче възможните действия, когато тръгнеш да изпълняваш key binding. Например, space + g (g като git) изкарваВиж файлът 688
така че докато науча, че има "(g)it прозорец", "(l)og" и "(s)tatus", имам подсказка.
След това вече си пиша space+gs и директно ми вади прозорец с гит статуса, в който с vim клавиши прескачам между списъка с променените файлове и виждам разликите.

Предстои да видим откъм употреба как ще се държи и дали ще ми липсва нещо от Intellij. Вероятно ще се връщам в него за пускане на тестове. Иначе например lazygit - TUI фронтенд за git който lazyvim ползва - изглежда доста по-streamlined за работа (за клавиатурджии поне), отколкото git прозорчето на IntelliJ, което без мишка не е много използваемо.
Go to definition мисля, че си е вградено с неовим-а. Telescope е само фъзи файндър на файлове.

Колкото за тестовете, не можеш ли просто да изпълняваш команда в конзолата? А и едва ли няма удобен плъгин, който да ти дава приличен изход от тестовете.

Иначе доста хора също харесват да ползват Harpoon, който ти позволява да маркираш да речем 4 или 5 (май имаше лимит за удобство), с които работиш и си имаш клавишни комбинации за бързо навигиране между тези файлове, вместо да се налага да ги търсиш наново (особено, ако не ползваш табове).

Кой ли ден ще се форсирам да ползвам само НеоВим.

Абе първите впечатления не са съвсем 💯 за neovim с жавешкия проект. На 2-3 пъти успях да го съборя - фрийзва, и дотам, и успявам да изляза само със sigkill. А и да не се счупи, има осезаем лаг. Много го товари LSPто явно.
Иначе навигацията (in- и inter-file) е феноменална, както и lazygit интеграцията.

Go to definition мисля, че си е вградено с неовим-а.
Оригиналното go-to-definition в голия vim (без плъгини) те води обикновено на първото срещане на терма във файла. Номерът е LSP плъгините да научат (нео)вим къде е истинската дефиниция в други далечни файлове. Aко дам gd при недостартирало java LSP ме води при импортите например.

Колкото за тестовете, не можеш ли просто да изпълняваш команда в конзолата? А и едва ли няма удобен плъгин, който да ти дава приличен изход от тестовете.
На теория да, но това означава в конзолата да изпиша пълния път до теста, който включва fully qualified име на клас - и допълнително ако в тоя клас има няколко теста, да изпиша и заглавието на този, който искам да пусна.
Та CLIто много скоро става непрактично за пускане на отделни тестове. Иначе за пускане на всички тестове в избран (под)проект става.

Но дори и тогава, IntelliJ има разбирачка на gradle сетъпи и полу-fuzzy търсачка по възможните команди, която е доста удобна. Примерно `gradle :nested:рroject:assemble` ми е на един double control разстояние + "pro as" за search term(т.е. общо 8 клавиша), а в CLI трябва или да изпиша цялото на ръка, или да го извадя от историята с Ctrl+R, което търси само exact match (а може би трябва да си сложа fuzzy search и в шела, знам ли?).

Back
Горе