Къстъм форум със Symfony + Twig

Не кода, архитектурата е проблема. За какво ми е алтернатива, като тази работи и се ползва вече десетки години - JavaEE, Spring, .NET
Ти си мажи на ларавел, колкото искаш... ако се развиваш както трябва, в един момент ще разбереш защо ларавел е боклук.
Архитектурата на едно приложение се изгражда на база, на три основни принципа:
- изисквания
- норми (така наречените добри практики)
- ограничения
За да твърдиш, че Laravel е боклук (не обсъждам работната рамка а твърдението), по твоята собствена логика ти се развиваш, както трябва. Съществуват много езици за програмиране. Между всички тях съществуват теоретични и практически сходства и поради това може да се намери доста обобщаваща литература. И понеже знам, че си прочел голямо количество информация, не разбирам, защо си така краен? Всички знаем, че добрите практики понякога си противоречат една на друга. В един език е добра практика имената на папките да започват с малки букви, но обратното се приема на други места.

Да се върнем на Laravel и неговата архитектура. Тя е изградена на база, на практики използвани до 2011-та. Сега сме 11 години по-късно. И на мен ми е странно, че рутера не търпи промените, които доста хора очаквахме, че ще се случат, но за всичко си има логично обяснение. Ако се зачетеш по форумите на Java-рите ще видиш, че и те мърморят по Spring. Аз не знам да съществува софтуер, който да отговаря на всички добри практики и да не може да му се намери недостатък.

Щом за теб е ок модела сам да си взима данните - ползвай си Laravel със здраве, мажи си колкото искаш и избягвай да се изказваш в теми за Symfony. Очевидно нямаш идея какво е Separation of Concerns, Repository pattern и други такива. Ама като дойде време да работиш в голям екип, с още 20 мазачи като теб, ще разбереш защо Laravel е една от най-големите шитни в PHP.

Какъв е проблема да ползваш Repository-та в laravel?

Защото, ако трябва да бъдат написани добре в Ларавел трябва да изкормиш някои неща. Иначе добавяш още един слой върху моделите на Ларавел.

Архитектурата на едно приложение се изгражда на база, на три основни принципа...
Ако нямаш никаква документация, само php doc на api-я на фреймуърка, кой ще ти е по лесно да разбереш, Symfony или ларавел. Пробвай, сам ще се убедиш какъв боклук е. Може пък такава да им е идеята - написали са нещо с краката си, че да им плащат за туториали на тема "как да мажем и ние".

За Spring мърморят такива, които очакват да си опишат идеята в един конфиг, фреймуърка да го прочете и да почне да работи, както му е описано - не става. А за архитектурата никой не мъмри.

За какво ми е, той "модела" там е мултифункционален, даже в документацията им има примери... още не мога да разбера, защо му викат ORM на тоя eloquent.

Back
Горе